Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013


   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


1Η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων  σέ συνεργασία με την Επαγγελματοβιοτεχνική Ένωση Κυθήρων άρχισε ήδη μια συντονισμένη προσπάθεια συλλογής τροφίμων μέσω των μεγάλων καταστημάτων (Σούπερ Μάρκετ) και λοιπών καταστημάτων του νησιού .
Η προσπάθεια αυτή, που γίνεται με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και της Επαγγελματοβιοτεχνικής Ενώσεως Κυθήρων και είναι κάτι το διαφορετικό από την διανομή τροφίμων (ζυμαρικών, τυριού, λαδιού κ.λπ.), που μοιράζονται από την Ι. Μητρόπολι και έρχονται μέσω του Υπουργείου Γεωργίας.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του μητροπολίτου κ. Σεραφείμ: 
ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
(υπ΄αριθ. 102/2013)

Προς
Τον Ιερόν Κλήρον και τον Χριστώνυμον Λαόν
της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Κυθήρων και Αντικυθήρων

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Συλλειτουργοί,

Αδελφοί μου Χριστιανοί, Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά˙

«Εν τω Θεώ ποιήσομεν δύναμιν» (Προφητάναξ Δαυίδ)

Εισήλθαμε με την Χάρι του Κυρίου μας Ιησουύ Χριστού εις τον δεύτερον μήνα του σωτηρίου έτους 2013 και η κρίσις στην Πατρίδα μας και σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται με ο,τι και όσα αυτή συνεπάγεται.

Περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Φόροι επάνω σε φόρους, που εισπράττονται  υποχρεωτικά μέσω του Δημοσίου Ταμείου, της Εφορείας, της ΔΕΗ και άλλων φορέων. Αδυναμία εξοφλήσεως δανείων από Τράπεζες και Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, έπειτα από το βαθύ «κούρεμα» των μηνιαίων αποδοχών των συνανθρώπων μας, και ιδιαίτερα εκείνων που οικονομικά ανήκουν στην μικρο-μεσαία τάξι ή έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σφράγισμα σε καταστήματα και εμπορικές επιχειρήσεις.
Η ανεργία, ιδίως σε νέους ανθρώπους, καλπάζει. Η πείνα, η φτώχεια και η ανέχεια θερίζουν τα άδεια στομάχια Ελλήνων συμπατριωτών μας και ξένων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τις μεγαλοπόλεις της χώρας μας. Ληστείες, κλοπές, πράξεις βίας και εγκληματικότητας, δυστυχώς πληθύνονται καθημερινά. Πόνος, δυστυχία, προβλήματα και αδιέξοδα σε ευρεία κλίμακα.
Είναι πράγματι δύσκολη και ζοφερή ανθρωπίνως η κατάστασις, στην οποία μας ωδήγησε η πολύμορφη κρίσις (ηθική - πνευματική και οικονομική), όχι όμως και ανυπέρβλητη. Πολιτεία και Εκκλησία μέσα στη δίνη και τον κυκλώνα, στον οποίο μας έσπρωξε η επί δεκαετίες αλόγιστη και ανεύθυνη, προφανώς, διαχείρισις των δημοσίων πραγμάτων της Ελληνικής μας Πατρίδος, καταβάλλουν φιλότιμες και οργανωμένες προσπάθειες για την υπέρβασι των σοβαρών και δυσβάστακτων συνεπειών της κρίσεως. Γι᾽ αυτό και με την βοήθεια του Πανάγαθου Θεού ελπίζουμε και προσδοκούμε να έλθη σύντομα το χάραμα της αυγής. «Εν τω Θεώ ποιήσομεν δύναμιν», κατά τον ιερό Ψαλμωδό.
Στα νησιά μας, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, δόξα τω Θεώ, παρ᾽ ότι είναι εμφανείς οι συνέπειες  της σημαντικής  περικοπής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, της επιβολής  απανωτών φόρων και της μεγάλης δυσκολίας αποπληρώσεως των διαφόρων δανείων, δεν παρατηρείται γενικά το φαινόμενο της αφόρητης πείνας και ανέχειας των μεγαλοπόλεων.

Ωστόσο, όμως, επειδή η κρίσις είναι ακόμη σταθερή και ανυποχώρητη και αρκετές οικογένειες, χωρίς να το δείχνουν, υποφέρουν σοβαρά και ενδεχομένως θα επιδεινωθή η κατάστασις αυτή,
η Τοπική μας Εκκλησία σέ συνεργασία με την Επαγγελματοβιοτεχνική Ένωση Κυθήρων άρχισε ήδη μια συντονισμένη προσπάθεια συλλογής τροφίμων μέσω των μεγάλων καταστημάτων (Σούπερ Μάρκετ) και λοιπών καταστημάτων του νησιού μας.
Είναι μια πρωτοβουλία πολύ ωφέλιμη για τις δυσχερείς ημέρες, που έρχονται στον τόπο μας, προκειμένου να αποτραπούν τα δύσκολα.

Με την φροντίδα της Επαγγελματοβιοτεχνικής Ενώσεως του νησιού μας έχουν τοποθετηθή μεγάλοι κάλαθοι σε κάθε Σούπερ Μάρκετ για τη συλλογή τροφίμων (ζυμαρικά, όσπρια, ζάχαρι, γάλα, κονσέρβες, λάδι και άλλα στερεά είδη τροφίμων). Τα τρόφιμα αυτά θα προωθούνται στο βόρειο τμήμα (Ποταμό) και στο νότιο (Λειβάδι) και με την ευθύνη των Ιερέων Ποταμού και Λειβαδίου θα προωθούνται στις υπόλοιπες ενορίες του νησιού μέσω των Ιερέων και των συνεργατών τους.

Εάν ευοδωθή και ευλογηθή από τον Θεόν αυτή η προσπάθεια, όλοι οι συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη, χωρίς άλλες διαδικασίες και διατυπώσεις θα παίρνουν την βοήθειά τους.
Αυτή η «λογία αγάπης», όπως την χαρακτηρίζει ο Απόστολος Παύλος, θα εφαρμοσθή σε πρώτη φάσι για την συμπαράστασι σε πτωχές και εμπερίστατες οικογένειες και άτομα, που υποφέρουν από την κρίσι. Μέσω των Ραδιοφωνικών σταθμών του νησιού μας θα δίδωνται πληροφορίες για την συλλογή και την διανομή των τροφίμων.
Η προσπάθεια αυτή, που γίνεται με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και της Επαγγελματοβιοτεχνικής Ενώσεως Κυθήρων είναι κάτι το διαφορετικό από την διανομή τροφίμων (ζυμαρικών, τυριού, λαδιού κ.λπ.), που μοιράζονται από την Ι. Μητρόπολι και έρχονται μέσω του Υπουργείου Γεωργίας. Οι 500 περίπου δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν γραφή στις καταστάσεις, έπειτα από την προσκόμισι των απαραίτητων δικαιολογητικών, θα ειδοποιηθούν σε λίγες ημέρες, που θα έλθουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα μετά την λύσι της απεργίας των πλοίων. Αυτό, επαναλαμβάνω, διαφέρει από το προηγούμενο, δηλ. από την συνεργασία της Τοπικής μας Εκκλησίας με την Επαγγελματοβιοτεχνική Ένωση Κυθήρων για την ενίσχυσι των ταλανιζομένων από την κρίσι οικογενειών των συμπολιτών μας.
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Η Ιερά Μητρόπολίς μας, εκτός από τις προσπάθειές της, που καταβάλλει μέσω του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, της Ομάδας Κοινωνικής Φροντίδας και της συνεργασίας της με το Υπουργείο Γεωργίας για την προμήθεια και διανομή τροφίμων σε εκατοντάδες συμπατριώτες μας, επιχειρεί  συν Θεώ και την παρούσα κίνησι με την ευγενή και πρόθυμη συνεργασία των εμποροεπαγγελματιών μας, τους οποίους θερμότατα συγχαίρουμε.
Ευχόμενος θερμώς και από καρδίας να είναι σε όλους σας πλούσιες οι υλικές και πνευματικές ευλογίες του Τρισαγίου Θεού μας, μεγάλη και άκαμπτη η υπομονή και καρτερία μας, συνοδευόμενη από την πίστι και την χριστιανική μας ελπίδα, και σύντομη η υπέρβασις της δοκιμασίας της κρίσεως που διερχόμαστε, διατελώ

Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο Μητροπολίτης
†Ο Κ Κυθήρων Σεραφείμ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου