Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013


   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ: ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΟΓΚΟ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΣ

15Παγκόσμια ιατρική πρωτιά για 19χρονη. Της αφαιρέθηκε όγκος από πνεύμονα και καρδιά συνολικής διαμέτρου 14 εκατοστών.

Αφού παρέμεινε στο χειρουργείο για την επέμβαση διάρκειας 6,5 ωρών, η οποία και έγινε στις 5 Φεβρουαρίου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια παρέμεινε για δύο ημέρες στην Εντατική και επέστρεψε στο θάλαμο νοσηλείας, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου θα πάρει εξιτήριο.

"Η καρδιά της λειτουργεί άριστα όπως απέδειξαν το διοισοφάγειο και διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς. Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που έγιναν με ταχεία βιοψία πριν ολοκληρωθεί η επέμβαση, αλλά και στη συνέχεια ο έλεγχος του συνόλου του όγκου που αφαιρέθηκε, επιβεβαίωσαν ότι τα σημεία της εκτομής ήταν ελεύθερα καρκινικών κυττάρων", αναφέρει ο επικεφαλής των ομάδας χειρουργών θώρακος- καρδιάς - αγγείων που διενήργησε την επέμβαση, Ευάγγελος Σιβιτανίδης.

Η 19χρονη είχε χειρουργηθεί πρώτη φορά σε ηλικία 13 χρόνων για οστεοσάρκωμα στο κάτω άκρο. Πριν ενάμισι χρόνο χειρουργήθηκε σε νοσοκομείο για μετάσταση σε τμήμα του αριστερού πνεύμονα, το οποίο και αφαιρέθηκε. Η περιπέτεια της όμως συνεχίστηκε καθώς ενάμισι χρόνο μετά, υπήρξε τοπική υποτροπή του ίδιου σαρκώματος στον αριστερό πνεύμονα με διήθηση στον αριστερό κόλπο της καρδιάς (δια μέσου της πνευμονικής φλέβας), όπως επιβεβαιώθηκε από τις διενεργηθείσες εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας θωρακο-καρδιοχειρουργός Ευάγγελος Σιβιτανίδης, ανάλογοι όγκοι είναι πολύ σπάνιοι και αντιμετωπίζονται ως ανεγχείρητοι. Διευκρίνισε ότι μοναδικό ανάλογο περιστατικό ενιαίας αφαίρεσης, καταγράφηκε στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία πριν από 23 χρόνια (Τόκιο-1991), αλλά αφορούσε σε μικρότερο όγκο, δεν περιλάμβανε την αναγκαία αντικατάσταση εμβαλώματος και δεν είχε διενεργηθεί σε προβληματικό "έδαφος" επανεγχείρησης. Ωστόσο, για τον ίδιο και την ομάδα του, "η ζωή της 19χρονης κοπέλας, ήταν στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί οριστικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου