Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΡΩΣΙΑ: "ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ"!


Nέοι κεραυνοί από Μόσχα κατά του Eurogroup, με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σιζιόφ να δηλώνει ότι "Η πρόταση να επιβληθεί φορολογία στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου ισοδυναμεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση και εγείρει τον κίνδυνο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να οδηγηθεί σε κατάρρευση και συνακόλουθα και η Κύπρος κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να συμβεί η Ρωσία".

Η κατάσχεση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων η οποία αποτελεί όρο του μνημονίου δανεισμού για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που επιθυμεί το Eurogrpoup παραπέμπει «σε αναγκαστική απαλλοτρίωση», είπε ο Σιζιόφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Μόσχα.

«Η αρχή...είναι εσφαλμένη», σημείωσε και προσέθεσε:

«Και υπάρχει μια ακόμα απειλή. Όταν ανοίξουν οι τράπεζες ο κόσμος θα σπεύσει να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του —είναι μια ακόμη απειλή— και κατόπιν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει και το ίδιο το κράτος, όπως άλλα της περιοχής».

Η τοποθέτηση είναι καθαρά γεωστρατηγικού περιεχομένου και κτυπά το "καμπανάκι" ης πιθανής κατάρρευσης του κυπριακού κράτους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ειρήνη κσι στην σταθερότητα στην Μέση Ανατολή. Μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση από τις οικονομικού πρίσματος μέχρι στιγμής τοποθετήσεις της Ρωσίας στο όλο ζήτημα.

Kαι η βούληση της Ρωσίας να αποφύγει τα χειρότερα (σίγουρα τα πολυεπίπεδα κέντρα αποφάσεων δεν βοήθησαν στην ορθή εκτίμηση της κατάστσης, ομολογούν πλέον στην Μόσχα) και να δημιουργηθεί μια "οικονομική Συρία" εκεί που μέχρι σήμερα βασίλευε η ευημερία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου