Σάββατο 2 Μαρτίου 2013


     Γιατί ο φυσιολογικός τοκετός κάνει τα μωρά εξυπνότερα;
 
Γιατί ο φυσιολογικός τοκετός κάνει τα μωρά εξυπνότερα; facebook share
Τη στιγμή που παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική για να μην υποβληθούν στην “ταλαιπωρία” του φυσιολογικού τοκετού, επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά, έχουν καλύτερες εγκεφαλικές λειτουργίες σε σχέση με εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική. Ο τρόπος γέννας επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου...
Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Yale, διαπίστωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση της πρωτεΐνης UCP2, η οποία βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Η πρωτεΐνη αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, με τη μνήμη και με τη δυνατότητα του να αποθηκεύει πληροφορίες. Η ίδια πρωτεΐνη επηρεάζει την συμπεριφορά γενικότερα του ατόμου, καθώς επίσης και την ψυχική του υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Tamas Horvath, ο οποίος τόνισε πως τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική έχουν χαμηλότερα επίπεδα UCP2 σε σχέση με τα μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.

Μάλιστα το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «ο αυξανόμενος αριθμός των καισαρικών τομών επιτάσσεται περισσότερο από τη διευκόλυνση ιατρού και ασθενούς παρά από την ιατρική αναγκαιότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιες καισαρικές είναι αναπόφευκτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου