Πέμπτη 2 Μαΐου 2013


   ΕΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΑΛΑΝΑΚΗ (VIDEO)

1Επταήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στο δήμο Κισάμου μετά την απώλεια του πρώην Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη που έφυγε χτες σε ηλικία 102 ετών. Οι καμπάνες από χτες χτυπούν πένθιμα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής ενώ αύριο αναμένεται να τελεστεί η κηδεία του στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο όπου θα τεθεί η σορός του για λαϊκό προσκύνημα.  Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Εν τω μεταξύ το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το σχετικό επεισόδιο της ιστορικής σειράς αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, παραγωγής 1982.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος αναφέρεται στις μνήμες από την παιδική του ηλικία και τη ζωή στον τόπο καταγωγής του, το Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης. Περιγράφει την εμπειρία της παραμονής του στην Ιερά Μονή της Αγ. Τριάδας Ακρωτηρίου Χανίων ως σπουδαστής στο Ιεροδιδασκαλείο, καθώς και των φοιτητικών του χρόνων στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφέρεται ακόμη, στην περίοδο που εξελέγη Μητροπολίτης στη Γερμανία το 1971 και στην επιστροφή του στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το 1981, ενώ καταθέτει τις απόψεις του για τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του αφοπλισμού και των βάσεων.

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ εστιάζεται στο κοινωνικό έργο του ιεράρχη, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία που οραματίστηκε ως κέντρο λαϊκού πολιτισμού, τα μαθητικά οικοτροφεία και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κολυμπάρι. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η κάμερα καταγράφει πλάνα από την επαρχία Αποκορώνου, ενώ παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό με λόγους του ιεράρχη προς το ποίμνιό του και στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του σε θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Δείτε το ντοκιμαντέρ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου