Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013


   ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ;

15Tου π. Δανιήλ από την Μονή Ραρέου-Ρουμανία
Οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν, πολλές αντίχριστες ενέργειες (ηλεκτρονικέςταυτότητες, σφράγισμα, οικουμενισμός, πορνογραφία, ομοφυλοφιλία) τις οποίες θα αντιμετωπίσουν μόνο με την βοήθεια του Θεού.
Ο Θεός επιτρέπει αυτούς τους πειρασμούς ,συμπεριλαμβανομένου του τσιπαρίσματος, για να μετανοήσουμε, να πάμε στην εκκλησία, να κοινωνήσουμε των αχράντων μυστηρίων και να σωθούμε.

Εάν δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε και να πουλήσουμε χωρίς το σφράγισμα, πώς θα ζήσουμε;
Αυτοί είναι προβληματισμοί ανθρώπων αμαρτωλών και απίστων, οι οποίοι εμπιστεύονται μόνο την λογική τους.
Ο Θεός όμως, με το στόμα του προφήτη Ιερεμία λέει: «ΕΠΙΚΑΤΑΡΑΤΟΣ ο άνθρωπος, ός τήν ελπίδα έχει επ’ άνθρωπον καί στηρίζει σάρκα βραχίονος αυτού επ’ αυτόν, καί από Κυρίου αποστή η καρδία αυτού».

Από μικροί μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους γονείς μας ή κάποιος πλούσιους συγγενείς μας, τον Θεό όμως Τον ξεχνάμε. Ο Θεός για να μας σώσει επιτρέπει να μας εγκαταλείψουν, να μας προδώσουν, κάποιες φορές ακόμη και να μας διώξουν ,για να τρέξουμε στο Θεό και να σωθούμε.
Ο Θεός μας δίνει την ζωή, τη δύναμη, την υγεία, την τροφή. Αυτός μας δίνει τον ήλιο και την βροχή και όχι οι κυβερνήσεις. Αυτές μόνο διαχειρίζονται τα υλικά αγαθά και δυστυχώς είναι διεφθαρμένες. Μόνο στο Θεό ανήκει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση και όχι στους ανθρώπους.

Εάν δεν έχουμε πραγματικό φόβο Θεού, τότε ο φόβος προς το Θεό διαστρέφεται και φοβόμαστε τους δαίμονες, τους ανθρώπους, τον θάνατο, τους διωγμούς, την απώλεια της επίγειας περιουσίας μας, τον αντίχριστο και όλες τις αντίχριστες ενέργειες τις οποίες πρέπει να απαρνηθούμε.
Για την απώλεια του πιο σημαντικού πράγματος όμως-την ψυχή-δεν φοβόμαστε.

Ο Θεός μας όμως  λεει «μηδέν φοβού ά μέλλεις παθείν. ιδού δή μέλλει βαλείν ο διάβολος εξ υμών εις φυλακήν ίνα πειρασθήτε, καί έξετε θλίψιν ημέρας δέκα. γίνου πιστός άχρι θανάτου, καί δώσω σοι τόν στέφανον τής ζωής.»(Αποκ.2,10).

Πώς θα μπορέσουν να ζήσουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί στα χρόνια του Αντίχριστου εάν δεν κάνουν αντίχριστους συμβιβασμούς, εάν δεν μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν χωρίς το τσιπάρισμα και το σφράγισμα;

Η λύση είναι υπερφυσική: Με τη βοήθεια του Θεού.

Με πίστη και ελπίδα στο Θεό. Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, Εκείνος δημιούργησε τον ορατό και τον αόρατο κόσμο από το τίποτα, μόνο με τον Λόγο και θυσίασε τον Μονογενή Του Υιό για την δική μας σωτηρία. Είναι Παντοδύναμος και μπορεί να μας θρέψει από τον Ουρανό και την γη ή μπορεί να μας χορτάσει με λιγότερη τροφή ή όπως Εκείνος θεωρεί ότι είναι το καλύτερο για την σωτηρία μας.

Ρώτησε κάποιος τον γέροντα Παίσιο για τα χρόνια του Αντίχριστου

-Γέροντα, εάν δεν μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν (χωρίς το σφράγισμα) πώς θα ζήσουν;
-Ο Θεός γνωρίζει έναν τρόπο. Με απασχόλησε και εμένα αυτό το θέμα και έλαβα...τηλεγράφημα(πληροφορία)... Να δεις πως τα οικονομεί ο Θεός.

Εμείς θα θέλαμε να ξέρουμε ακριβώς να ξέρουμε πώς θα ζήσουμε χωρίς το σφράγισμα, αλλά αυτό δεν είναι πίστη, αλλά ανθρώπινη λογική.

Ο γέροντας Παίσιος δεν μας λέει ακριβώς πως θα ζήσουμε επειδή εδώ πρόκειται για την πίστη και την ελπίδα στον Θεό για την οποία δεν μπορούν να υπάρξουν εξηγήσεις και λογικές λύσεις. Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας και η δύναμή Του είναι ανυπολόγιστη.

«Τίς Θεός μέγας ως ο Θεός ημών; συ εί ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια»(Ψαλμ 76,13).
Οι πραγματικοί χριστιανοί οι οποίοι θέλουν να σωθούν, θα ζήσουν με πίστη και ελπίδα στο Θεό, απλά. Ίσως στα ίδια μέρη ή σε άλλα, ίσως στις ίδιες κατοικίες ή σε πιο ταπεινές, ίσως θα τραφούν το ίδιο ή λιγότερο και πιο υγιεινά, ίσως θα έχουν τις ίδιες δουλειές ή άλλες, όπως ο Θεός θα θελήσει για τον καθένα για να φτάσει στην σωτηρία.

Επίσης δεν θα περάσουν όλοι στην αιώνια ζωή με τον ίδιο τρόπο. Ο Θεός θα διαλέξει αυτούς που είναι άξιοι να πεθάνουν με μαρτυρικό θάνατο, άλλοι θα ζήσουν στις πόλεις και θα τους φυλάτει και θα τους σκέπει η θεία χάρη, άλλοι θα ζήσουν στα βουνά και στα δάση, για τον καθένα ο Θεός θα ορίσει τι είναι το καλύτερο για την σωτηρία της ψυχής του. έτσι έγινε και κατά τους διωγμούς των χριστιανών τους πρώτους αιώνες.

Όταν μας πειράζουν αντίχριστοι άνθρωποι πρέπει να αναζητούμε την Θεία Χάρη, παρούσα στα Ιερά Μυστήρια(Θεια Κοινωνία, εξομολόγηση, προσευχές κ.τ.λ )για να καθαριστούμε από τις αμαρτίες, να βγάλουμε από μέσα μας τους δαίμονες και να ενισχύσουμε την πίστη μας και την ελπίδα μας στην βοήθεια του Θεού.

Στα χρόνια του Αντίχριστου οι πιστοί θα μπορούν να δουν τη δύναμη και τα θαύματα του Θεού. Θα μας φροντίζει και θα μας θρέφει εάν θα Τον προσκυνούμε, Τον δοξάζουμε και προσευχόμαστε σ 'Αυτόν. Είμαστε κατά χάριν υιοί του Θεού(Ιωαν.1,12/Α Ιωαν.3,1)για τους οποίους θυσίασε τον μονάκριβο Υιό Του.
Εάν μέχρι τον ερχομό του Αντίχριστου όλοι ελπίζουμε να ζήσουμε 70,80,90 χρόνια, όταν ο Αντίχριστος θα γίνει παγκόσμιος κυβερνήτης θα μας μείνουν 42 μήνες,3 χρόνια και έξι μήνες(Αποκ.13,5)

Ο Αντίχριστος με την σατανική του δύναμη θα «ποιεί σημεία μεγάλα, καί πύρ ίνα εκ τού ουρανού καταβαίνη εις τήν γήν ενώπιον τών ανθρώπων καί πλανά τούς κατοικούντας επί τής γής διά τά σημεία ά εδόθη αυτώ ποιήσαι ενώπιον τού θηρίου, λέγων τοίς κατοικούσιν επί τής γής ποιήσαι εικόνα τώ θηρίω, ός είχε τήν πληγήν τής μαχαίρας καί έζησε.(Αποκ 13,13-14).
Αυτά τα ψεύτικα θαύματα, τα μάγια, δεν θα είναι ορατά από τους πιστούς, λέγει ο Άγιος Λαυρέντιος του Τσερνιγκώβ και με την θαυμαστή βιωτή τους θα  βρίσκονται ήδη στον θαυμαστό κόσμο του Θεού.

Τι κάνει ένας πιστός χριστιανός εάν μάθει ότι έχει μία ανίατη ασθένεια και ότι θα πεθάνει σε λίγες εβδομάδες;Συμφιλιώνετε με τον Θεό και τον πλησίον του. Κάνει ελεημοσύνη, εξομολογείται και κοινωνάει, ετοιμαζόμενος για την αιώνια ζωή.
Ο άπιστος όμως προσπαθεί να ικανοποιήσει τα πάθη του για να μην λυπάται που δεν εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες του σε αυτήν την ζωή.
Να χαιρόμαστε πνευματικά και να ευχαριστούμε τον Θεό που επιτρέπει τον ερχομό του Αντίχριστου ,προαναγγέλλοντας έτσι το τέλος του κόσμου. Έτσι θα μπορούμε να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα. Για τους χριστιανούς θα είναι δώρο Θεού να ζήσουν σε μία τέτοια εποχή.

Παραδείγματα

Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό ο Οποίος  όταν ανελήφθη στους ουρανούς είπε στους Αγίους Αποστόλους και δια μέσω αυτών σε εμάς ότι « μεθ' υμών ειμι πάσας τάς ημέρας έως τής συντελείας τού αιώνος.»(Μτθ 28,20)εαν τηρήσουμε τις εντολές Του.

Ο Θεός θέλει με την ζωή μας και την ομολογία μας να δοξασθεί και με τα θαύματά Του να πιστέψουν οι άπιστοι και οι πιστοί να γίνουν πιο πιστοί.

Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα στην Αγία Γραφή κι στην Ιερά Παράδοση. Όσοι είχαν πίστη έζησαν κατά τρόπο θαυμαστό, αφού ο Θεός τους φρόντιζε τους ενίσχυε, τους παρηγορούσε, τους τάιζε και τους ξεδιψούσε.

Ο εβραϊκός λαός, ο οποίος δεν ήταν βαπτισμένος έζησε στην έρημο 40 χρόνια. Ο Θεός τους έστελνε μάνα εξ ουρανού (Έξ.16,15)και νερό ανάβλυζε από τον βράχο όταν ο Θεός διέταξε τον Μωυσή να χτυπήσει τον βράχο με το ραβδί του(Εξ.17,6).όταν περνούσαν τα ορτύκια, ένα παγωμένο ρεύμα αέρα τα πάγωνε και αυτά έπεφταν κάτω.

Τους  κάτοικους  των Σοδόμων που ήθελαν να κάνουν κακό στον Λωτ και στις κόρες του τους τύφλωσε « από μικρού έως μεγάλου, καί παρελύθησαν ζητούντες τήν θύραν»(Γεν.19,11).

Πώς έζησαν οι τρεις παίδες οι οποίοι δεν απαρνήθηκαν τον αληθινό Θεό και δεν προσκύνησαν τα είδωλα; Ο Ναβουχοδονόσορας, ο οποίος είχε διατάξει να προσκυνήσουν τα είδωλα, βλέποντας ότι «ουκ εκυρίευσε τό πύρ τού σώματος αυτών, καί η θρίξ τής κεφαλής αυτών ουκ εφλογίσθη, καί τά σαράβαρα αυτών ουκ ηλλοιώθη, καί οσμή πυρός ουκ ήν εν αυτοίς»(Δαν.3,27)είπε:

«ευλογητός ο Θεός τού Σεδράχ, Μισάχ, Αβδεναγώ, ός απέστειλε τόν άγγελον αυτού καί εξείλατο τούς παίδας αυτού, ότι επεποίθεισαν επ' αυτώ καί τό ρήμα τού βασιλέως ηλλοίωσαν καί παρέδωκαν τά σώματα αυτών εις πύρ, όπως μή λατρεύσωσι μηδέ προσκυνήσωσι παντί θεώ, αλλ' ή τώ Θεώ αυτών»(Δαν.3,28).Και διέταξε ο βασιλιάς όπως όποιος πει κακό για τον Θεό των τριών παίδων « εις απώλειαν έσονται καί οι οίκοι αυτών εις διαρπαγήν, καθότι ουκ έστι θεός έτερος, όστις δυνήσεται ρύσασθαι ούτως».

Και ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορας διέταξε τους λαούς και τις φυλές «ειρήνη υμίν πληθυνθείη• 3 τά σημεία καί τά τέρατα, ά εποίησε μετ' εμού ο Θεός ο ?Υψιστος, ήρεσεν εναντίον εμού αναγγείλαι υμίν  ως μεγάλα καί ισχυρά• η βασιλεία αυτού βασιλεία αιώνιος καί η εξουσία αυτού εις γενεάν καί γενεάν»(Δαν.3,31-33).

Ο Δανιήλ πώς έζησε στον λάκκο με τα λιοντάρια; Ο βασιλιάς της Περσίας είχε διατάξει να ριχτεί στον λάκκο με τα λιοντάρια όποιος για τριαντα μέρες θα προσευχηθεί σε άλλον Θεό εκτός από τον βασιλιά(Δαν.6,7). Ο Δανιήλ δεν υπάκουσε σε αυτήν την εντολή « καί καιρούς τρείς τής ημέρας ήν κάμπτων επί τά γόνατα αυτού καί προσευχόμενος καί εξομολογούμενος εναντίον τού Θεού αυτού, καθώς ήν ποιών έμπροσθεν»(Δαν.6,11).Ο βασιλιάς τον έριξε στον λάκκο με τα λιοντάρια.(Δαν 6.16-18).

Την επόμενη μέρα πήγε ο Δάρειος στον λάκκο με τα λιοντάρια και ρώτησε «Δανιήλ, ο δούλος τού Θεού τού ζώντος, ο Θεός σου, ώ σύ λατρεύεις ενδελεχώς, ει ηδυνήθη εξελέσθαι σε εκ τού στόματος τών λεόντων»; (Δαν.6,20).Ο Δανιήλ απάντησε « βασιλεύ, εις τούς αιώνας ζήθι.  ο Θεός μου απέστειλε τόν άγγελον αυτού, καί ενέφραξε τά στόματα τών λεόντων, καί ουκ ελυμήναντό με, ότι κατέναντι αυτού ευθύτης ευρέθη εμοί• καί ενώπιον δέ σου, βασιλεύ, παράπτωμα ουκ εποίησα»(Δαν.6,21-23).

«Τότε Δαρείος ο βασιλεύς έγραψε πάσι τοίς λαοίς, φυλαίς, γλώσσαις, τοίς οικούσιν εν πάση τή γή• ειρήνη υμίν πληθυνθείη•  εκ προσώπου μου ετέθη δόγμα τούτο εν πάση αρχή τής βασιλείας μου είναι τρέμοντας καί φοβουμένους από προσώπου τού Θεού Δανιήλ, ότι αυτός εστι Θεός ζών καί μένων εις τούς αιώνας, καί η βασιλεία αυτού ου διαφθαρήσεται, καί η κυριεία αυτού έως τέλους•  αντιλαμβάνεται καί ρύεται καί ποιεί σημεία καί τέρατα εν τώ ουρανώ καί επί τής γής, όστις εξείλατο τόν Δανιήλ εκ χειρός τών λεόντων. καί Δανιήλ κατηύθυνεν εν τή βασιλεία Δαρείου καί εν τή βασιλεία Κύρου τού Πέρσου»(Δαν.6,25-28)

Πώς υπέμειναν τα μαρτύρια εκατομμύρια άγιοι, μάρτυρες και ομολογητές της ορθοδόξου πίστεώς μας; Με πίστη και ελπίδα στο έλεος και στην βοήθεια του Θεού.

Πώς έζησαν χιλιάδες ερημίτες και ησυχαστές για δεκάδες χρόνια σε σπηλιές και σε έρημους τόπους, με ελάχιστη τροφή και νερό;

Όσοι θα έχουν την ελπίδα τους μόνο στο Θεό, θα ζήσουν από αυτήν την ζωή στον θαυμαστό και υπερφυσικό κόσμο του Θεού. Ο Θεός στα χρόνια του Αντίχριστου θα δοξαστεί μέσω μεγάλων σημείων και θαυμάτων. Τότε είναι που θα στείλει στη γη τους προφήτες Ηλία και Ενώχ, οι οποίοι θα κάνουν θαύματα μεγάλα για να επιστρέψουν όσο πιο πολλοί άνθρωποι στο Θεό.

«Καί εί τις αυτούς θέλει αδικήσαι, πύρ εκπορεύεται εκ τού στόματος αυτών καί κατεσθίει τούς εχθρούς αυτών• καί εί τις θέλει αυτούς αδικήσαι, ούτω δεί αυτόν αποκτανθήναι,ούτοι έχουσιν εξουσίαν τόν ουρανόν κλείσαι, ίνα μή υετός βρέχη τάς ημέρας τής προφητείας αυτών, καί εξουσίαν έχουσιν επί τών υδάτων στρέφειν αυτά εις αίμα καί πατάξαι τήν γήν εν πάση πληγή, οσάκις εάν θελήσωσι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου